Vad de egentligen gör på mitt kontor, del 1

oktober 25, 2006

Detta har jag nog aldrig berättat om så vitt jag vet. Det finns tre olika områden som de jobbar med på UTO, Undervattensteknologi och Operationer. De tre huvudområdena är dykning, undervattensproduktion och undervattensoperationer med ROV, Remotely Operated Vehicles.

Den del som jag satt på i somras, samt den del jag mest troligt skulle börja jobba med om jag började jobba på UTO, var dykning. Det är en sådär sju gubbar som är specialister inom detta område. Alla har dykt för sådär en 20 år sedan. Vad de gör är att de följer med på alla bemannade undevattensoperationer som görs för Statoil. Aktuella projekt just nu är Snövit uppe i nordnorge, ett HotTap-projekt på Statfjordfältet, ett projekt i Iran dit några åker med jämna mellanrum och det sista, som de som sitter runt mig jobbar med, är ett långtidskontrakt för all mättnadsdykning på Norsk sektor. Det sista är nästan bara kontraktsdiskussioner hela dagarna. Underleverantören tolkar kontraktet på ett sätt och Statoil tolkar det på ett annat sätt, kontraktet är tjockt som en bok och behandlar allt som kan dyka upp.

Så vad gör de? Jo de är med och kontrollerar att arbetet blir gjort enligt föreskrifterna. Nu ska man veta att arbete av den här typen är så pass komplicerad att det inte en regelbok om att detta ska ni följa utan gubbarna på min avdelning måste förklara och påvisa för myndigheterna att ingen kommer till skada, ingen miljöpåverkan eller materiella skador. Detta tankesätt gäller även för oljefältsutbyggnad, man måste påvisa att man har system för att tillse att allt kommer att göra på bästa möjliga sätt. Jag tror att det går att jämföras med hur man tillser att mediciner är ok. Det är inte så intressant att göra stickprov utan man tittar på hur tillverkningsprocessen går till och vilka system man har för att se till att det alltid blir rätt. Man vill ju att en medicin alltid blir rätt, ett stickprov skulle aldrig kunna ge samma säkerhet som ett väl fungerande system som kontinuerligt kontrollerar alla steg i processen. Detta är på samma sätt som oljeindustrin fungerar. Som det nya dykfartyget som byggs måste de därför förklara varför det kommer att bli bra, det räcker inte heller med att skriva en massa rapporter med bevis på att man följer alla gällande standarder utan man måste övertyga myndighetspersonerna om att allt är tänkt på och att det omvärderas kontinuerligt.
Läs om roligare än detta ämne eller skriv något kul på:
headlogo.png

Annonser

4 svar to “Vad de egentligen gör på mitt kontor, del 1”

 1. Johan said

  Det verkar läskigt det där med olja, skönt att man måste kolla hela tiden (och visa för andra) att allt går rätt till. Sen tänkte jag på det där med att se ut som att du gör något när du inte gör något, det är ju grymt på CV:t! Fatta vad man kan tjäna pengar på andra företag som anlitar det fföretag man själv jobbar på: ”Vi jobbar jättehårt, men det tar nog lite längre tid än beräknat…”. Förutsätter att man är konsult och inhyrd per timme, men det blir väl alla på Fysik, eller…? 😉

  Det var nog allt just nu, eller nej, vänta, gissa hur många tentor K2 och jag har de närmaste 6-7 veckorna. Så här många är det:

  Så det så!

  😀

 2. katja said

  ”Man vill ju att en medicin alltid blir rätt, ett stickprov skulle aldrig kunna ge samma säkerhet som ett väl fungerande system som _kontinuerligt_ kontrollerar alla steg i processen _kontinuerligt_”

  Det där är något för Guben! Hmm… Undrar vad det heter på latin… 😉

 3. Johan said

  Ja, eller på grekiska för den delen…

 4. Jag förstår inte vad ni menar K o J 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: