Vad de egentligen gör på mitt kontor, del 3

oktober 27, 2006

Otroligt nog har jag lyckats komma till slutet på denna serie, har haft några serieplaner tidigare men det har inte blivit mycket till serier. Så nu har jag berättat om dykning, undervattensproduktion och idag blir det undervattensoperationer med ROV, Remotely Operated Vehicles.

Denna del är den där det görs flest offshoredygn, jämfört med dykning som är på högsta nivå under sommaren så är ROV ungefär lika aktiv året runt. En av orsakerna till att det görs så många dygn inom detta område är att de utför otroligt mycket tidskrävande inspektioner, inspekterar allt som är under havsytan med jämna mellanrum. ROV är bra på många sätt men har även en hel del begränsningar. Den viktigaste orsaken till att man under ett antal år hade den bestämda uppfattningen att ROV skulle ta över allt arbete från dykare är att de just inte är några människor i vattnet. Statoil hade under ett flertal år i slutet av 90-talet uppfattningen att det inte skulle göras några dykningar med människor efter 2000, men den iden har numera skrotats helt. Det var inte bara en fix ide utan man har väldigt höga krav på arbetsmiljö för sina anställda i Statoil och hade under flera år fått lov att göra avvik från dessa just för dykarna, och sedan trodde man att det faktiskt skulle gå att göra allt arbete med ROV.

Det mesta, eller allt om det produceras idag, går att göra med ROV men det kan ta otroligt mycket längre tid än med människor. Ett exempel på något som kan kräva otroligt mycket tid att göra med ROV och är något som faktiskt sker med jämna mellanrum är att saker går sönder ”midwater”, alltså utrustning som inte sitter i havsytan eller är placerat på botten utan någonstans mittemellan. En dykare har där inga problem att hålla sig med en hand och arbeta snabbt med den andra, en ROV däremot har formen av ett kylskåp och påverkas väldigt mycket av vatten rörelser och kan bara hållas på plats med hjälp av sina operatörer, och ja den kan också hålla i sig med en arm men kommer fortfarande att påverkas väldigt mycket av vattenrörelsen. Det är även så att om man ska göra något med ROV så krävs, nästan alltid, lång förberedelse innan man kan göra ett jobb eftersom allt kräver specialverktyg, dykare är som en vaktmästare med en stor verktygslåda. Men naturligtvis när fälten är byggda för ROV installation och underhåll med ROV så kan det gå ganska snabbt, det finns ju faktiskt flera fält där det inte är tal om att skicka ner dykare på botten så som Troll, Ormen Lange och flera andra där vattendjupet är större än 300 meter.

Det fanns även en gång en tanke på att använda enatmosfärsdräkter på de djupare fälten. En enatmosfärsdräkt är just vad det heter en dräkt, farkost så som NewtSuit, som behåller trycket inuti på en atmosfär ned till cirka 500 meters djup. Den har endast funnits som backup till ett projekt på norsk sektor eftersom den fortfarande innehöll människor som var otroligt hjälplösa på ytan och en skada på dräkten skulle betyda ett väldigt stort problem. En annan nackdel är ju att man är inte så mycket händigare än vad en ROV är bara för att man är nere på plats. Tror att de används lite i inshore i Brasilien.

Nu har jag fått med det mesta av vad som pågår på min avdelning just nu 😉
Läs om roligare än detta ämne eller skriv något kul på:
headlogo.png

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: