Jobb i Norge?

november 13, 2006

Om det mot förmodan är någon som vill jobba lite i Norge, Stavanger, så ska ni bara säga till så ska jag säkert kunna hitta både ett eller flera jobb åt er. Det är stor efterfrågan just nu efter folk med utbildning, mest ingenjörer, men även icke avslutade studier tror jag fungerar bra. Lönen ligger ofta en bit över de svenska plus att den Norska kronan ju ligger 10-20% över den svenska kronan. Det kostar naturligtvis mer att bo och leva här än i Sverige.

Som Svensk så blir jag trakasserad av företag som tycker att jag ska börja arbeta för deras företag här i Stavanger. Det är naturligtvis smickrande men inte särskilt användbart eftersom jag ju inte har för avsikt att börja jobba här. Jag är inte heller alltid säker på att det bara är av välvilja och inte av egenintresse eftersom de flesta företagen i Stavanger ger bonus till den som lyckas få tag i någon som vill börja jobba för just deras företag.

Annonser

131 svar to “Jobb i Norge?”

 1. Helena said

  Ja det var ju det dar med att jobben ar i Norge. Jag kanner en kille som faktiskt tackar nej till jobb i Norge sa jag kanner mig lite tveksam 😉

 2. Jag har också hört att de finns de som redan är där och i alla fall vill hem och jobba 😉

 3. K said

  Finns det några softa sommarjobb i stavanger då? Något annat än att rensa fisk alltså 😉

 4. Det är klart jag kan fixa sommarjobb till dig! Det enda som kan vara lite intressant är VAD du skulle vilja göra. Jag har ganska bra kontakter på ett par företag här som jag kan prata direkt med, men kan även ge råd om andra.
  Skulle gärna ha ”sett till” att du fick vara med på ”Summer Project” hos Statoil men tyvärr har jag inte makten/möjligheten att styra detta 😉

  • Jens said

   Hej, jag plugga precis mariningenjör i Sverige. Jag prata engelska, svenska och tysk(målspråk) och jag vill gärna jobba på oljarigg efter detta. Jag är klar i sommar 2010 men jag vill gärna knyter kontakter redan nu. Har du/ ni några tips eller vägledningar som man skulle vällja att gå. Jag ha ju faktiskt ingen plan och är tacksam för alla tips. Jens.mahl@live.se

   • Hej Jens,

    I svaren från mig nedan så finns det en hel del råd med förslag på ställen där du kan söka vidare.
    Det jag brukar säga är att gå från att aldrig jobbat och sedan komma direkt offshore är väldigt svårt och kanske inte så lyckat heller, en producerande oljerigg är inte någon bra skola för att lära sig ett yrke. Men jag vet att just nu utlyser Statoil.com ett gäng tjänster/platser för nyutexaminerade för start sommaren 2011. Gå in på deras hemsida och läs mer om dessa tjänster och läs vidare nedåt för att hitta andra vägar för att hitta jobb.

    Lycka till!

    /N

 5. Martin said

  Hej Niklas! Mitt första inlägg (har hållt lite låg profil).

  Var på Armada i dag, och det märks att det finns jobb i Norge. Många norska företag där, och de kunde nästan garantera sommarjobb, om jag inte missförstod deras norska. 🙂

 6. Tja Martin!

  Kul att du hittat hit och att du ger dig till känna 😉

  Är du på väg till Norge för sommarjobb? Beroende på vad du vill jobba med kan jag säker ge dig något råd eller hint om vad som är bra eller dåligt.

  Kommer hem på fredag och är hemma en vecka så vi ses säkert!

  Ha det!

 7. Sara said

  Jag vill också ha jobb! men till skillnad från K så duger fiskrensning gott åt mig eller något annat helt okvalificerat, det är ju faktiskt på sommarlovet…

 8. Tja Sara!

  Tyvärr måste jag nog säga att jag INTE kan fixa något sommarjobb som innefattar fiskrensning! Jag har själv aldrig rensat fisk och känner faktiskt ingen som har jobbat med det heller 😦

  Men inga sura miner för det! Jag ska nog kunna rekommendera något företag som kan fixa sommarjobb, jag kan i alla fall försöka 😉

 9. Saga said

  Hej, jag letar febrilt efter sommarjobb i Norge, men hemsidorna är få.. Jag letar i stort sett efter vad som helst, fiske/vård/övr. Att nämnas är att jag går högskol.utb. inom sjöfart om det finns några jobb där kanske? Hör gärna av er, har väldigt stor brist på kontakter som vet nåt om jobb i norge..

 10. Hej Saga, jag har skickat ett svar till din mailadress med lite hjälp om jobb inom fisknäringen. Ett annat företag som kanske kan fixa godtyckligt jobb är ett företag som heter Kelly services, http://www.kellyservices.no, och hyr ut folk till alla typer av företag. Om du kontaktar dem borde du kunna få ett jobb med en gång, tror jag!

  Lycka till!

 11. Hej!

  Vi är två svenskar fyllda 21 som är intresserade av sommarjobb i Stavanger fram till någon gång i Augusti. Vi kan bifoga cv och andra detaljer lite senare om det kan vara till intresse. Tror du att du skulle kunna hjälpa två hungriga kitesurfare? :]

  Med Vänliga Hälsningar // Rikard Persson och Filip Lillevars.

 12. Tja Rikard och Filip!
  Jag har skickat ett svar till Rikards mejladress! Hör gärna av er igen om det är något som är otydligt!
  Lycka till med sommarjobbsjakten!
  Kelly

 13. Josefine Westberg said

  Hej!

  Jag och min sambo har planerat en hel del för framtiden osv och för detta behöver vi ett enormt startkapital. Därför har vi bestämt oss för att åka till Norge vilket är ett ställe med bättre förutsättningar för detta än i Sverige för oss. Då pratar vi om att åka from 1sept 07 då jag har sagt upp min fasta anställning tills dess, och att jobba där i 1-3 år. Min sambo har jobbat med lagerarbete tidigare men stämplar just nu. Själv har jag nyligen gått ut samhälle språk på gymnasium och har sedan dess arbetet som fast heltidsanställd på kundserviceföretag i ca 7mån (boxer digital-tv). Jag är 20år och min sambo är 22år. Hittills har vi tackat nej till ett jobb (fiske, norsksjomat.no) som allt var ordnat med för vi kände att det var för dåligt betalt, att vi kunde hitta bättre. 107kr i timmen första halvåret, sedan skulle det höjas till 120/h. Har en kompis i Stavanger som håller på med att sätta ihop rör som får 130-150kr i timmen. Tanken var att söka dit men nu tar dom inte in mer folk där. Vi har hört att det finns mkt jobb i stavanger, men vi behöver hjälp med lite kontakter. Vill helst inte behöva ordna jobb efter att vi kommit ner, vilket är min sambos plan om viinte hittar nåt, men det kan bli jobbigt och dyrt. Skulle kunna tänka mig at göra allt möjligt, så länge man kan jobba mkt övertid och grundlönen är bra (packa/göra korv,hotell-rest, vård, fiske, you name it). Fast jag undviker helst fiske, men är det det bästa som finns så är det helt ok, har skinn på näsorna vi! har hört att det är bra med bemanningsföretag, hör mycket men hur ska man veta vad man ska leta och vad som är bra? Hoppas du kan hjälpa oss! Vore grymt tacksam om vi kunde få jobb genom dig eller liknande!

  Med varma hälsningar Josefine

 14. Hej Josefine,

  Jag har skickat ett kort svar till den mailadress du gav.

  Mvh
  /N

 15. mattias said

  Hallå!!!!!

  jag har som många andra funderat på att jobba i norge kan tänka mig jobba inom allt tyvärr så har jag inte gått gymnasiet började jobba direkt efter grundskolan med lantbruk o lager och nu jobbar jag inom skogen men ja trivs inte alls där,, så har du något lr några förslag på jobb lr kanske rent av kan fixa något så e ja väldigt tacksam,,samtidigt så behöver man ju någonstans o bo…… tacksam för svar

 16. Tja Mattias,

  Som du säkert sett från något av svaren här ovan så kan jag inte fixa jobb utan bara ge lite råd. När inlägget skrevs var jag i Stavanger och jobbade på ett företag inom olja och hade lite mer möjlighet att ”göra” något. Nu har tiden gått och jag sitter inte längre där och har därför inga bra möjligheter att ordna jobb.

  Det jag tidigare svarat till någon som ville ha jobb i Norge inom olja var som följer:

  Nja, det beror lite på vad du hade tänkt arbeta med. De arbetsuppgifter som finns på en plattform är: borrelaterade, städning, kök, svetsare, rörmontörer, målare, processtekniker, kranförare, ställningsbyggare, mekaniker, elektriker och kanske något mer som jag inte kommer på just nu. I stort sett alla dessa kräver någon typ av arbetsuppgiftsutbildning samt att du måste ha en offshore safety course som är en veckas utbildning med brand, första hjälpen och säkerhetsutrustning. Denna kurs är ganska dyr och är vanligtvis något de förväntar sig att du har innan du börjar arbeta för något företag.

  Så vad är mitt råd då? Jo att du försöker fixa ett arbete på land för ett företag som skickar folk offshore. Detta för att kunna få företaget att betala kursen för dig samt att du även får erfarenhet av oljeindustrin på ett säkert sätt innan du kan/får åka offshore. Vilket företag du kan söka jobb hos beror på vilken yrkeserfarenhet du har. Vetco, AkerKvaerner och Rosenberg Verft skickar folk offshore inom rör, montering och svetsning tror jag, de har även verksamhet på varv i Norge. Borrning och aktiviteter i samband med detta kräver specialutbildningar som jag inte har någon erfarenhet av, sök via google efter borrning, offshore, Norge, drilling osv. så tror jag att du hittar flera företag som håller på med sådant offshore.

  Slutligen så kan jag bara säga att det är nog ganska svårt att få åka offshore utan någon unik arbetslivserfarenhet. Att få åka ut är något många vill eftersom det betalar väldigt bra men det är en liten andel av den totala oljeindustrin som pågår offshore, det mesta arbetet görs på land.

  Lycka till med arbetsjakten och komihåg att ingenting är omöjligt!

  Detta var ett svar till en som tidigare frågade om hur han skulle göra för att hitta ett offshorejobb inom oljeindustrin i Norge. Annars är mitt råd att söka jobb hos Kelly Services AS.

  Lycka till och hoppas du hittar ett jobb!

 17. I ett svar lite längre upp finns en länk till Kelly Services och så vitt jag kan se på deras hemsida just nu så har de arbeten att erbjuda!

  http://www.kellyservices.no/

  Lycka till!

 18. petter said

  tjenare!! är du ngn slags arbetsförmedlare eller är du bara jäkligt schysst som gör det här??
  Jag är ute efter lagerjobb i stavanger? vet du ngt om det?? jag har truckkort och vana..
  hade bra mvh,,Petter

 19. Tja Petter,

  Tyvärr är jag inte någon arbetsförmedlare och kan heller inte fixa några jobb i Stavanger längre. Det inlägg du läst är snart ett år gammalt och jag var vid den tiden i Stavanger och de personer jag erbjöd hjälp till var några kamrater. Med tiden har jag fått många frågor om jag kan ordna jobb åt olika personer och jag har väl försökt göra mitt bästa med att ge råd, detta är i dagsläget det enda jag kan bidra med.

  Så om du är på jakt efter ett lagerarbete är nog även här mitt bästa råd att prata med http://www.kellyservices.no som antigen kan ge dig ett jobb eller kontakta dig när de har en tjänst som passar din erfarenhet. Kelly Services AS är ett personaluthyrningsföretag inom alla branscher så vitt jag vet!

  Lycka till med jobbsökandet!

 20. Henrik Andersson said

  Hejsan! Fin artikel. Jag är väldigt intresserad av att arbeta i Norge under en viss tid. Låt oss säga 4-5 månader. Hur enkelt är det att få ett? Är nästan klar statsvetare men har även arbetat inom industrin. Hur mycket pengar kan man spara i månaden om man lever spartanskt? Jag har även vänner från Spanien som är intresserade av att arbeta där och vi skulle i så fall kunna bo tillsammans. Ligger det dom i fatet att inte kunna norska eller finns det möjlighet till jobb i alla fall? Tack för svar!!

 21. Intresserad av att jobba som barnskötare i Stavanger, Norge?

  Tycker du om att jobba med barn? Söker du nya utmaningar? Är du både lekfull och ansvarsfull? Önskar du dig en aktiv vardag där du är en stor del av barns utveckling och omsorg? Då har vi det du söker.

  Laborèmus är ett bemanningsföretag inom barnomsorgen som hyr ut vikarier till olika förskolor i Sør Rogaland (Stavanger, Sandnes, Sola) under både kortare och längre tidsperioder. Rogaland ligger i det sydvästra hörnet av Norge med en befolkning på ca 410 00 invånare och har Stavanger som sin största stad med ca 140 000 invånare. Här finner du storslagna landskap med vackra vyer, nära till havet med långa vita stränder och en hel del andra spännande naturupplevelser. Det kulturella utbudet är väldigt stort, speciellt med tanke på att Stavanger har utnämnds till Europas kulturhuvudstad 2008.

  Vi ser att du som sökande är en ansvarsfull, initiativtagande och flexibel person som har lätt för att samarbeta med barn och vuxna. Det är nödvändigt att du ser barnens behov som det centrala i ditt arbete.

  Kvalifikationer:
  • gymnasial eller efter gymnasialutbildning med inriktning Barn och Fritid
  • minst ett års erfarenhet inom barnomsorgen

  Det vi har att erbjuda är:
  • 100 % anställning i minst ett år, med möjlighet till förlängning
  • Grundlön enligt lönetabell: 221 000 Nkr/år
  • Hjälp med boende och andra praktiska ärenden.
  • Variation av både jobb och miljö

  Intressanta länkar för mer information:
  http://www.laboremus-as.no
  http://www.grensetjansten.no
  http://www.RegionStavanger.com
  http://www.visitnorway.se
  Kontakt information:
  Areso Oraei, Prosjektkoordinator
  Telefon direkte: 51 82 66 82
  Laborémus AS, Auglendsdalen 81, Pb 3077, 4095 Stavanger
  Telefon: 51 82 66 80 – Fax: 51 82 66 90 http://www.laboremus-as.no

  Tænkte om det ær någon som ær intresserad så ær det bara att høra av sig 🙂

 22. Lisa said

  Hej! Har tips på bra enkla länkar till jobb i Norden. Dels är det Nordjobb.net och StudentConsulting.se. Värt o lägga till. Ska själv till Stavanger och jobba men nästa vecka är det först en betald internationell truckutbildning. Suveränt! Vilken chans!!! =)))

 23. Hej Lisa,

  Tack för länkarna, det börjar komma in många bra tips på sätt att hitta jobb.

  Kul med kursen och lycka till med jobbet i Stavanager!

  /N

 24. Anna said

  vi är fem personer som är intresserade av att jobba i stavanger! är det svårt att alla får jobb eller är de heller inga problem. vi behöver ju inte va på samma ställe men finns det något ställe där alla kan söka? nån större fabrik eller lager?

  MVH Anna

 25. Hej Anna,

  Det var länge sedan jag var där men jag tror att det blir svårt att hitta något arbete där ni alla kan jobba. Tyvärr vet jag inte om någon större fabrik eller lager dit ni kan söka sådär på rak arm, Stavanger har inte några större fiskfabriker. Stavanger är Norges Oljehuvudstad ock har väldigt många företag som jobbar med detta, StatoilHydro har sitt huvudkontor i Stavanger. Men tyvärr krävs det ofta erfarenhet för att få jobb inom denna branschen. Det som därefter är stort i Stavanger är kroglivet och jordgubbsplockning och annan grönsak/fruktplockning.

  Det råd som jag brukar ge folk som vill till Norge och jobba är att försöka med http://www.kellyservices.no eller arbetsförmedlingen, tror att det finns någon kommentar om detta i tidigare inlägg.

  Lycka till med jobbsökandet!

  /Niklas

 26. Till arbetssökanden:

  http://www.norgesiden.no/ledige_stillinger.html

  En ny sida med många länkar till olika sidor med lediga arbeten i Norge. Har inte testat den själv men den verkar bra.

  /Niklas

 27. Andreas said

  Jag är väldigt intresserad av att få jobba på oljeplattform men vet inte hur jag kan komma i kontakt med de!nån som vet?

 28. Tja Andreas,

  Det finns flera olika sätt att ”komma i kontakt” med företag som har folk arbetandes på platform.

  På fasta platformar som producerar olja/gas så finns det följande arbetskategorier:
  – Fast productionsfolk (oljebolagets eller PGS)
  – Underhållspersonal (D&F, Aker, Halliburton mm.)
  – Projektpersonal (Alla typer av Oljerelaterade bolag, ABB, Aker, Oljebolagen, Shlumberger, Vetco mm.)

  På de flytande borr/underhålls riggarna så finns följande:
  – Fast borr/riggpersonal (Seadrill, Dolphin, Stena Drilling mm.)
  – Projektpersonal (FMC, ABB, Vetco mm.)

  Utöver dessa så finns det även bolag som sköter restaurang och hotellservice så som Eurest och ISS tror jag.

  En hemsida där jag tror att du kan hitta lite länkar till olika bolag inom offshore är: http://www.offshore.no som är en Norsk branchsida om oljeindustrin i Norge.

  Som du säkert redan vet behövs det läkarundersökning för arbete offshore samt en säkerhetskurs för att få arbeta offshore på platform. Bolagen betalar dessa om de har bestämt sig för att anställa just dig men annars finns det många som har denna kurs och står i rad för att få jobb offshore, vilket gör det enklare för arbetsgivare när de inte behöver betala för detta det första de gör.

  Lycka till med arbetssökandet!

  /Niklas

 29. Fredrik said

  Hejsan! Är i Stavanger just nu och jobbar på ett lager. Men jag är intresserad att jobba på helger och tjäna mera pengar än vad jag gör just förtillfället. Hur går jag till väga ifall jag bara skulle vilja jobba helger?

 30. Hej Fredrik,

  Jag vet inte, men om du vill jobba helg måste du ju först vända dig mot brancher som just arbetar bara helger.
  I Stavanger skulle jag säga restaurang och vakttjänst är brancher som jobbar helg och troligen söker folk.

  Att få jobb inom oljebranchen som arbetar helger tror jag däremot knappast finns. Inom oljebranchen jobbar man när det krävs vilket kan vara lite när som helst.

  Lycka till med jobbsökandet!

  /Niklas

 31. hej ! jag hater Abbe och vill jobba på olje företag i norge, och undrar vart man kan öka det jobbet, jag har tidigare jobbat 7 år som olje borrare i libyen tripoli..

  mvh abbe

  0046739741398

 32. Christina said

  Hejsan

  Jag försöker hitta jobb som städerska på oljeplattform i Norge, så som när man åker ut kanske två veckor och sen är hemma kanske två veckor.
  Jag har letat lite här och där, bla på Ess Support, har du något förslag, för det verkar vara svårt att hitta lediga tjänster inom detta.

  Mvh
  Christina

 33. Amanda Ström said

  hej vatt inne å läst lite här… försöker att hitta ett vättigt jobb i norge men ja tycker att internett e svårt och missledande så jag undrar om du skulle kunna hjälpa mej. jag är svetsare och har jobbat på olika industrier med just det och vill fortsätta. har alla mina papper färdiga att skickas men frågan e bara vart?! hoppas att du kan hjälpa mej.. ha d gött amanda

 34. Zara said

  Hej! wow nu testar jag med ”lyckan” med att skriva här haha:-) du verkar ju vara helt insatt i norge jobb..:-)
  Min man är industrirörläggare/montör han har jobbat som det ei NL men nu bor han ju i sverige och hittar INGET sådant jobb här i söder. NU börjar vi bli desperata och seoss om efter annat jobb som i norge tex..har du tips på var man söker efter dessa jobb gärna off-shore:-)
  och vad heter detta på norska egentligen hmm:-)?
  Mvh Zara

 35. Hej Zara,

  Industrirörläggare – Pipe fitter (Engelska, kommer inte på vad de
  säger på Norska)
  Han borde även kunna söka ”Plate worker” ”Fitter” som jag minns det är
  det de som monterar stora metalldelar inför svetsning mm.

  Jag bifogar ett svar som jag skickade till en annan person som ville
  ha hjälp med jobb som tror även passar in på dina frågor, skillnaden
  var att hon sökte svetsjobb.

  Jag har ju själv arbetat som svetsare i Norge för 10år sedan och
  tycker definitivt att du ska prova!

  Att jobba som svetsare kan du göra på lite olika sätt i Norge, som jag
  som arbetade för ett underkonsultbolag som bara hyr ut folk till olika
  svetsföretag, ta anställning och flytta till Norge, på rig/plattform
  eller hos bolag som bara har projektanställda personer under kortare
  perioder.

  Underkonsultbolag:
  Marine Weld (Dessa arbetade jag hos)

  Skeppsvarv (som förmodligen vill att du flyttar):
  Aker Stord (Aker Yards kanske de heter)
  Vetco Aibel (har stort varv i Haugesund)
  Rosenberg Verft (Varv i Stavanger)
  Bergen Group

  Andra bolag som kanske anställer svetsare:
  IKM
  Reinertsen AS (Kanske söker svetsare till Trondheim)
  Aker Solutions

  Ombord på borrplattform (kräver Säkerhetskurs):
  Aker drilling
  Odfjell drilling
  Dolfin AS
  ENSCO
  Transocean
  Maersk Contractors
  Seadrill
  Stena Drilling
  Northern Offshore

  Det finns många fler men kolla lite i de övriga kommentarerna jag har
  gett så finns det säkert några hemsidor som du kan hitta fler jobb på.

  Lycka till med jobbsökandet!

  Mvh
  Niklas Lenkel

 36. runtomkring said

  Hej Niklas

  Studerar till brandingenjör och funderar nu på om norrmännen kan vara intresserade av sådana som sommarpraktikanter? Har du några tips för hur jag ska gå till väga?

  Med vänlig hälsning Marcus

 37. hampus. said

  tjennare äventyraren niklas kanske du kan hjälpa me är väldigt intresserad av att så småningom få ett jobb på en oljerigg e plattform men va jag förstår så e det svårt att få kontakt med dem e väll eftertraktat o kräver gärna utbildningar o safty osv men allt går om man vill o inte ger sig e? sj har jag jobbat med mycket bygg målning på sjön stora passagerarfartyg lastbåtar tjäratkyrktak så har ju lite vana med klätter linor men men min fråga e till dig om hur får man tag på dom som ger dom här safty utbildningarna va ja hörde fans det något i oslo men kostar typ 20000 runda slingor något dyrt fall man inte har jobb efter menar ja sj har jag något som kallas stcv o brand samt livräddning tack vare jag jobbade på sjön till o från några år inom kök städ o lagret kanske du kan tipsa me om något . mvh hampus gotlänning

 38. Tja Hampus,

  Först om utbildning, jag kan inte svara på om den utbildning du har idag är ok eller inte men troligen behöver du någon påbyggnad för att få jobba inom Norska oljeindustrin. De som håller kurserna heter NUTEC och du hittar deras hemsida på: http://www.nutec.no/ Jag tror även att denna kurs delvis går att läsa via Chalmers Marinutbildning, lite osäker på exakt vad de har men sök lite på nätet så hittar du kanske något om det. Annars så ska jag väl säga att säkerhetskursen är dyr och mitt råd är att du först försöker fixa ett i Norge, med den typ av arbete du kan eller vill jobba med, innan du slänger ut en massa
  pengar. I tillägg till att kursen är dyr är kursen bara giltig i 4 år och därefter måste du ta ytterligare en kurs för att ha den kvar.

  De erfarenheter du säger att du har kan passa in på lite olika arbeten som också finns offshore så som ”Rope access” – vilket är klättrare som arbetar på platser där det är svårt att sätta upp riktig byggställning. För att göra denna typ av arbete måste du ha en yrkesklättrarkurs samt du bör även ha något du kan göra så som målare eller montör. Målare är också ett jobb som behövs mer och mer offshore men för att komma offshore måste du nog arbeta på land ett tag först. Om du inte har problem med höga höjder kan säkert ställningsbyggare också vara ett möjligt arbete men även här krävs någon form av
  certifieringskurs för att du ska kunna arbeta med det.

  Just nu vet jag att arbetsmarknaden i Norge är väldigt ansträngd och att det just nu kan vara svårt att få jobb om man inte har någon erfarenhet. Nu ska du inte lyssna så mycket på mig men var försiktig med dina pengar och försök först att få ett jobb och sedan kan du via jobbet få bättre koll på dina möjligheter att komma offshore.

  Lycka till med jobbsökandet, det bör finnas några bra jobblänkar i mina tidigare kommentarer.

  Mvh /Niklas

 39. Hej Marcus,

  Mitt spontana svar är ”Har ingen aning!” men det kan de säkert ha. Om
  man ser på oljeindustrin som jag har erfarenhet av så är det ett
  viktigt område med brandskydd osv men jag måste säga att jag inte sett
  några annonser om att de söker just brandingenjörer.

  Kolla på StatoilHydros hemsida om ”SummerProject” som jag tror kan
  vara riktigt bra. Annars så får du kolla in länkar jag gett tidigare
  om ställen man kan söka jobb på. Tyvärr så tror jag generellt att det
  kan vara svårt att få jobb i Norge just nu pga det låga oljepriset som
  påverkar hela Norges arbetsmarknad negativt.

  Lycka till!

  Mvh /Niklas

 40. Studerande Marcus said

  Hej!
  Jag bor i finland och skulle jätte gärna åka till norge och jobba i sommar på en oljeplattform. Tror du att det kan finnas en realistisk möjlighet? Studerar till elektronik ingenjör fast är inte utbildad elektriker, har annan yrkesutbildning (Processkötare). Har förstått att man skall gå någon kurs först eftersom jag inte har någon offshore kurs, men vilken borde man gå i så fall? skulle kunna börja jobbe eller gå på kurs 27.4.2009 och jobba till 28.8
  Tacksam för svar!

  MVH: Marcus

 41. Hej Marcus,

  Tyvärr blir mitt första svar att jag tror att du har en väldigt liten realistisk chans. Det är väldigt stor konkurrens om att få jobba ombord på plattform, de som har erfarenhet har svårt att idag få jobb. Det är just nu även fallande efterfrågan på folk pga det fallande oljepriset just nu.
  Såhär är det, det är väldigt få som arbetar för oljebolagen ombord på plattformarna och de arbetena är väldigt eftertraktade, de övriga som arbetar offshore är oftast experter eller har lång erfarenhet inom sitt område. När jag själv började fick jag jobb som riggare tack vare att jag arbetat ett år som licenssvetsare på varv i Norge samt att hade betalt offshore säkerhets kurs själv samt en stor portion tur.
  Det är eftertraktade jobb offshore med bra betalning och mycket ledigt. Mitt råd är att du försöker få ett jobb någonstans i på land i Norge där du kan lära dig mer om vad du kan göra samt vilka företag som du bör jobba för för att kunna komma offshore. Jag förstår att det är lockande att få jobba på plattform men om det handlar om pengar så kan man tjäna ganska bra även på land där det finns bättre möjligheter för övertid samt att man får chansen att lära sig yrket, när du väl är offshore ska du kunna ditt jobb!

  Ge inte upp men ta ett steg åt gången.

  Lycka till med jobbjakten!

  Mvh
  Niklas

 42. Simon said

  Hejsan

  Jag tänkte fråga dig som heter ” felande lenkeln” om lite kontakter angående jobb i Norge, vilket du skrev att du hade i början av forumet. Jag är 17 år gammal och går andra året på gymnasiet inom naturvetenskaplig inriktning. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med i princip vad som helst där det finns mycket övertid så att man kan tjäna en lite större slant. Hör gärna av dig via mail eller skriv här…

  MVH Simon

 43. Hej Simon,

  Numera är det två år sedan jag exjobbade i Norge och jag har tyvärr inte några bra kontakter för jobb just nu. Jag kan möjligen ge dig lite råd om möjligheten för dig att få jobb.

  Som jag har nämnt i tidigare svar så är arbetsmarknaden bitvis ganska ansträngd i Norge just nu pga det låga oljepriset vilket gör att komma in på marknaden som ny är aningens mer begränsad just nu.
  Men det betyder inte att det inte går bara att det kan vara lite svårare. Ett av mina första råd är du går in och kollar på StatoilHydros hemsida där jag tror att de just nu utlyser ett gäng sommarjobb där du inte behöver ha någon erfarenhet. Annars så finns ju http://www.kellyservices.no som jag har pratat om tidigare som oftast har behov för tillfällig personal. Du skriver inget om att du har arbetat tidigare men det är annars ett bra sätt att börja med att rikta in dig mot ett område där du kan säga att du har jobbat tidigare. Titta lite i mina tidigare kommentarer så finns det nog några länkar till Norges motsvarighet till arbetsförmedling där du möjligen kan hitta sommarjobb också.

  Tyvärr kan jag inte ge så mycket mer råd än det här just nu. Om du har erfarenhet från något tidigare arbete kan du höra av dig igen så kanske jag kan ge råd om företag som kanske vore lämpliga, men jag lovar inget.

  Lycka till med sommarjobbsjakten!

  Mvh
  /N

 44. Lars-Olov said

  Hejsan!

  Har med intresse läst denna ”blogg”, och kan konstatera att du verkar ha bra koll på läget i vårt västra grannland. Är som många andra på väg att söka mig till Norge och Oljeindustrin. Har tittat på flertalet ”service” företag som sköter service på riggar och anläggningar. Men vet inte vilket av dessa som är att föredra. Tänkte kolla om du har någon rekomendation angående detta…!? Antingen det, eller en mer fast tjänst offshore.

  Själv har gedigen mek/el/hydraulikbakgrund med tio års praktisk erfarenhet från tung industri. Har rest fem år worldwide som tekniker och skött service på Pressar och till viss del robotar inom industrin. Arbetar idag som tekniker på en industri sedan fem år tillbaka, (blev så när man skulle bli pappa!). Känner dock nu att det är dax att komma ut igen! Har ett bra CV, men ingen säkerhetskurs, men det är väl mer en formalitet om man blir aktuell för en arbetsgivare..!? Du får gärna höra av dig här eller på meilen om du har några goda råd, tack på förhand! / LO

 45. Hej Lars-Olov,

  Det låter som att du har en hel del bra erfarenhet som säkert skulle kunna vara användbar inom oljeindustrin. Som det låter skulle din erfarenhet kunna vara fungera för jobb på varv, processanläggningar på land men även offshore.
  Varvsarbeten är projekt och betyder att man måste åka till det var som för tillfället har arbeten och rotationer på varv är 12/9, tolv dagar på jobb nio dagar hemma, det finns varianter. För att jobba som detta ska man söka jobb hos företag som hyr ut personal till varven, varven har inte pendlare anställda. När jag jobbade som detta så arbetade jag för ett företag som hette Marine Weld men jag vet inte om de finns längre.

  Men det jag tror att du är ute efter så är det Offshore. Om du skulle fixa jobb hos ett oljebolag så skulle du arbeta två veckor och vara ledig fyra. Nu är det väldigt svårt för utlänningar att få jobb för oljebolag offshore. Orsaken är att oljebolagen helst inte vill anställa folk som inte bor nära heliporten eller inte kan komma in på kontoret lite snabbt samt att de har väldigt få offshoreanställda. Om man istället jobbar för ett serviceföretag så jobbar man oftast 2-3 veckor på och motsvarande hemma. När jag jobbade var jag projektanställd och arbetade oftast mer och jag var sällan hemma lika mycket och det ska man veta att jobba som projektanställd är som att driva eget och man blir lätt tvungen att ta jobb och det är svårt att planera ledighet, alltså försök att få ett fast rotationsjobb.
  Jag har inte någon uppfattning eventuella ”dåliga” företag och jag tror att jag i tidigare inlägg har räknat upp de bolag som jag har någon info om. De flesta Norska bolag har bra arbetsvillkor och det är oljebolagen som är ansvarig för underleverantörers säkerhet så de ska vara ok.
  Säkerhetskurs är på ett sätt som du säger en formalitet men tyvärr tror jag att det kan vara en sådan sak som kan vara ett extra plus när man söker jobb. Tex. om man inte får fast jobb utan bara kontinuerliga projektanställningar så kommer inte en sådan arbetsgivare betala kurs för att du kanske ska ut på jobb. Att ta kursen säger även att du är angelägen och intresserad av att få jobba offshore. Jag tog kursen själv efter att ha jobbat på land först och fått indikationer om att jag kanske skulle kunna få jobb offshore. Den arbetsgivaren som började för hade inte betalat min kurs eftersom deras behov av att jag skulle jobba kom väldigt spontant, jag fick två till fem dagars förvarning innan det bar av offshore och kursen går inte hela tiden.

  Jag såg en artikel i en dagstidning från Stavanger om vilka borrbolag som söker eller tror sig behöva söka folk inom snar framtid, http://www.aftenbladet.no/energi/arbeidsliv/948883/Trenger_1200_nye_oljearbeidere.html

  Om du är snabb så tycker jag du ska gå in på Aker Drillings hemsida och söka någon av de tjänster de utlyser just nu, det är till deras helt nya plattformar.

  Förhoppningsvis har du fått några tips och lite information om vad som är bra att tänka på och lite mer om hur industrin fungerar, enligt mig =) Titta i de tidigare inläggen för råd om arbetsgivare eller ställen där man kan hitta platsannonser.

  Lycka till med jobbsökandet!

  Mvh
  /N

 46. Hej,

  En generell kommentar som en varning om att bara för att man tar en ytterligare kurs inte på något sätt är säker på att få jobb offshore, se annonsen på http://www.offshore.no/nyheter/sak.aspx?id=23950 .
  Det är väldigt osäkert på offshoremarknaden just nu på grund av finanskrisen och det låga oljepriset. Släng inte ut pengar på kurser utan att veta vad du vill och vad som krävs utöver oljekurserna. Du behöver oftast gedigen erfarenhet och ingenjörsutbildning för att kunna ha nytta av vissa specialkurser inom tex. borrning.

  Lycka till med jobbsökandet!

  /N

 47. kicki said

  Hej jag söker sommarjobb på ett varv kan tänka mig det mesta bara man får in en fot och kan gå vidare
  är student (vatten o miljöteknik) klar ihöst och vill då jobba vidare på varv svets/mek/målning
  renhållning allt av intresse om det är 14jobb ledig 14 det vore toppen

 48. Hej Kicki,
  Mitt råd är att du går in på någon av arbetförmedlingssidorna jag rekommenderat i mina tidigare inlägg. Det som jag tror är bäst är Kellyservices som hyr ut tillfällig personal vilket ju är vad du söker.
  Angående ditt önskemål om 14 på 14 av så tror jag inte att du ska få det på ett sommarjobb men när du senare ska jobba så borde det vara möjligt.
  Lycka till!
  /N

 49. zebbe said

  har du tips och förslag till en kille på 25 år med trippla svetslicenser som vill jobba i norge helst intervall skift.. 2 veckor på 2 veckor av.. tacksam för svar

 50. Hej Zebbe,

  Nja, jag har tidigare gett lite råd om vilka bolag eller liknande man kan söka till som svetsare och mer än kan jag inte hjälpa till med. Om du vill jobba 2 på och sedan 2 av så ska du sikta på varv, Aibel, Aker Stord/Verdal, Rosenberg Verft, där det är störst chans för rotationsarbete. Annars ska du väl sikta på offshore och något som jag läst nyligen är att möjligen StatoilHydro kommer att söka en massa nytt folk, håll ögonen öppna på deras hemsida.

  Lycka till!

  /N

 51. Mackan said

  Hejsan !!
  Gärna svetsjobb i Norge, har sett mig om efter det men finner inget intressant.
  Jag har en svets firma (enmansföretag) i Sverige som har det lite knapert med jobb just nu.
  Kontakta mig gärna om du vet att det finns något uppdrag till mig i Norge som svetsare eller liknande.

  Mvh// Mackan W

 52. Nu utlyser StatoilHydro sex tjänster Offshore:

  https://nlenkel.wordpress.com/2009/06/04/lediga-jobb-offshore-norge/

  En ovanlig möjlighet att få ett fast jobb på en installation offshore!

  Lycka till!
  /N

 53. Hej,

  Jag nyligen sett att ett svenskt bolag söker just svetsare:

  http://www.nidabproduktion.se/

  Nu kunde jag inte se svetsarannonsen på deras hemsida men här är en annons som passar in precis på det du håller på att ta:

  http://www.manpower.se/MPNet3/Content.asp?NodeRef=JOB_SHOW_CAND&JobID=561448&Ref=SWEDEN_NORDIC

  Lycka till med jobbsökandet!

  Mvh
  Niklas

 54. Malin Clarenbeck said

  Hej!

  Jag är väldigt intresserad av ett jobb i Stavanger. Jag jobbar med precis vad som helst, men vill gärna ha ett jobb i typ fabrik så att jag får jobba mycket. Hittar du något bra till mig hade jag varit glad. Tack på förhand! /Malin Clarenbeck

  • Hej Malin,

   Tyvärr kan jag inte ”ge” dig något jobb eftersom jag själv senaste jobbade i Stavanger för mer än tre år sedan. Om du skummar igenom mina tidigare kommentarer så finns det en hel del råd för vart du skulle kunna söka efter jobb via nätet. Allmänt tror jag att det kan vara lite svårare just nu med jobb i Stavanger på grund av rådande ekonomiska läge, ett lågt oljepris som det är just nu minskar aktiviteten inom oljebranschen, det gör att allt kring olja minskar och Stavanger är uppbyggt kring olja.

   Oavsett mina dystra tankar om arbetsmarknaden i Stavanger så hoppas jag att ditt jobbsökande lyckas, skam den som ger sig!

   Lycka till!
   Mvh
   /N

 55. kicki said

  Hej igen jag fick bra ideer tidigare och sökt offshore tack vare ditt tips men det dröjer med svar pratade men dom i norge men hon sa att det var väldigt många som söker, vill nu veta om det finns någon som jobbar med vatten rening avlopp ect på plattform jag läser till drifttekniker inom VA
  tacksam för svar mvh kicki

  • Hej Kicki,

   Kul att du hittat några tjänster att söka och hoppas att de även ger ett resultat.
   Ja, drifttekniker är det de flesta fasta anställda på en plattform är/gör. Jag själv har aldrig jobbat fast på en plattform utan endast som underleverantör som är där för att utföra en specifik uppgift. Men jag tror kanske inte att de är VA utan mycket processteknik men jag kan inte så mycket om detta att jag kan säga vad som är skillnaden.

   Det arbete som görs på en plattform, om man bortser från allt tillfälligt arbete, är att man utför underhåll på pumpar, ventiler, ledningar, allmän service, dubbelkollar mätningar, håller koll på att separation av olja/gas, produktion och säkert en massa annat som tillhör processanläggningar. Jag vet inte om detta ger någon hint om din bakgrund skulle kunna passa in men jag skulle tro att det finns många paralleller.

   Lycka till med jobbsökandet!

   Mvh
   /N

 56. Sebastian said

  Hej felande lenkeln om du er så bra på att fixa jobb so kanske du kan fixa till mig jag er utbildat svetsare och har jobbat i Norge Bergen oljeplattform och er mycket intresserat att jobba på oljeplattform om du har några kontakter där so det skulle blir bra Bra Jobb Bra Pengar Bara OLJEPLATTFORM.
  MVH.Sebastian.Borås.

 57. Sebastian said

  Hej Niklas vi hade kontakt tidigare har du jobb att fixa BRA !!! Stavanger inga problem Helst Sveiser Oljeplatform inte ute inne på brygan har inte Ofshorkurs om inte färetaget bjuder på flyg mat boende ingår kan komma nu vi er 2 stycken veldigt intreserad har licenser pinne 111.och rör tråd 136.
  MVH.Sebastian

  • Hej igen Sebastian,

   Jag jobbar ju inte i Norge eller inom oljeindustrin längre utan svarar på frågor utifrån min tidigare erfarenhet. De jobbråd och annonser jag lägger in här är sånt som jag hittat när jag läser om vad som händer inom den Norska oljeindustrin. Alltså kan jag tyvärr inte aktivt hjälpa till med att fixa jobb utan bara ge råd från mina erfarenheter från den tid jag jobbade i Norge.
   Du skriver att du vill arbeta offshore men har inte ”Offshore Survival Course” vilket kan vara ett problem eftersom det är en ganska dyr kurs att bekosta för ett företag att lägga på en nyanställd. Om du inte har arbetat i Norge eller som licenssvetsare tidigare tror jag att det bästa och snabbaste sättet att komma ut offshore är att försöka få ett jobb på ett varv inom oljeindustrin i Norge.

   Jag har nyligen sett en annons där de söker svetsare till landbaserad svetsning:

   http://www.petrojobb.no/stilling/tig-sveisere-10-stillinger

   Om den vekar rätt så kanske du kan hitta något via denna sida med flera länkar till olika jobbsidor:

   http://www.infoteket.se/utland/arbete/lediga_jobb/lander/norge/

   Lycka till med jobbsökandet!
   Mvh
   /N

 58. Anders said

  Tjena alla glada människor.
  Är det någon som kan specificera för mig vad som ingår i en Norsk läkarundersökning för arbete offshore? Kan någon tipsa om någon norsk länk som förtäljer vad som ska ingå i en offshore hälsokontroll? Har man rätt info så borde man kunna göra undersökningen i sverige. Mycket tacksam om någon kan dela med sig så jag blir klok. Om någon har en nyligen utförd undersökning så får den personen gärna scanna och maila den till mig. Självklart stryker du över känslig info. Jag är bara ute efter att få veta vad som görs för offshore.

  Tjipp tjopp
  Anders

  • Sebastian said

   Hej Anders jag har gjort läkarundersökning för Offshore i Göteborg För det första så läkarundersökning moste våra gotkend av Norsk läkare det fins i Göteborg kostar 800:- Sek och du ska lemna urin blod de ska kola på syn hörlse och hjärta thats all du ska göra Lycka till.Sebastian

 59. Tja Anders,

  Jag skulle kunna berätta ungefär vad de har testat på mig när jag senast var läkarundersökning för att arbeta på Norsk Kontinentalsokkel med det är inte vad du söker. Du vill ha den exakta beskrivningen som du måste kunna få från OD, Oljedirektoratet, som är den myndighet som styr och bestämmer hur saker ska göras inom norsk oljeindustri. Jag har inte tittat på deras hemsida men antingen finns det där eller så måste du beställa informationen, borde inte vara omöjligt.

  Lycka till!

  /N

 60. Sebastian said

  Author: AndersComment:Tjena alla glada människor.Är det någon som kan specificera för mig vad som ingår i en Norsk läkarundersökning för arbete offshore? Kan någon tipsa om någon norsk länk som förtäljer vad som ska ingå i en offshore hälsokontroll? Har man rätt info så borde man kunna göra undersökningen i sverige. Mycket tacksam om någon kan dela med sig så jag blir klok. Om någon har en nyligen utförd undersökning så får den personen gärna scanna och maila den till mig. Självklart stryker du över känslig info. Jag är bara ute efter att få veta vad som görs för offshore.[Sfår] Hej Anders jag har gjort läkarundersökning för Offshore i Göteborg För det första så läkarundersökning moste våra gotkend av Norsk läkare det fins i Göteborg kostar 800:- Sek och du ska lemna urin blod de ska kola på syn hörlse och hjärta thats all du ska göra Lycka till.Sebastian

 61. Janne said

  Hej

  Jag jobbar som IVA-sjukskøterska i Norge sen ett år tillbaks. Har nyss tagit den grundlæggande OLF-kursen då jag ær lite sugen på att prova jobba som medic offshore. Har hørt att behovet av sjukskøterskor ær rætt stort och att det inte ær omøjligt att komma sig ut, men vet inte riktigt var jag ska vænda mig bara.

  Har du nå bra tips om hur jag ska gå vidare med detta?

  Tacksam før svar

  MVH Janne

  • Hej Janne,

   Nja, inte någon bra erfarenhet av Medic-rollen men tycker mig ha sett flera annonser för just Offshore-medic. Ett av de ställen där jag vet att jag har sett en annons var på:
   http://www.akerdrilling.com (inte längre)
   Till deras nya riggar och jag tycker nog att du antingen vi telefon eller mail kontakter dem och berättar att du är på jakt efter denna typen av arbete och fråga lite om hur de fungerar med just läkare offshore, hur många har de, vad ska man ha gjort tidigare, krävs det någon extra utbildning mm.
   Jag har ju själv mest arbetat inom dykning och då tror jag att de önskar att Medicen har någon typ av dykmedicin-erfarenhet men annars finns det ju möjlighet även hos dykbolagen.
   Några bolag som jag tycker du kan titta om de har några tjänster utlysta och även kontakta även om de inte har något ute just nu:
   Aker drilling (Aker som helhet)
   StatoilHydro
   ConocoPhillips
   Marathon
   Odfjell Drilling
   Seadrill
   Acergy
   Technip
   Subsea7
   Awilco Offshore
   DOF

   Detta blev en blandning av operatörer, dykbolag och riggbolag men alla har medictjänster och kan alltid behöva förstärkning.

   Lycka till med jobbletandet!

   Mvh
   /N

 62. mattias said

  Hej söker jobb som antingen målare eller jobba på båtvarv eller något liknande har ett par personer till förfogande som jobbar tillsammans med mig. Kan någon rekommendera eller ge mig uppgifter till vart jag kan vända mig?!

  Mvh

  Mattias

  • Hej Mattias,

   Jag har aldrig jobbat på byggen i Norge men några varv som jag känner till som bör egen måleriavdelning:

   Beerenberg (gamla D&F, målerifirma)
   Sunnhordland Sandblåsing AS
   Rosenberg verft (varv i Stavanger)
   Leirvik Module Technology AS
   Aker Stord
   Aibel
   Bergen Group

   Hoppas det kan vara till någon hjälp och lycka till med jobbletandet!

   Mvh
   /N

 63. Daniel said

  Jag behöver verkligen ett jobb i Norge. Jag har precis fixat Svetsarutbildning och ska få mina certifikat nästa vecka på Mig/mag och TIG. Pinne kan jag också skitbra, men hann inte göra sista provet igen.

 64. Bosse Z said

  Hejsan!

  Tänkte höra om det finns någon som behöver svetsare i Norge som någon här känner till dvs inte jobb man kan söka på nätet, utan någon som ni känner och kan rekommendera…jag tar naturligtvis även emot tips på företag som söker svetsare, men i första hand är rena kontakter intressanta!! Jag kommer lägga licens på TIG i svart och rostfritt på rör H-LO45…maila mig gärna angående detta!!

  • Sevastian said

   Hej Bosse Z sade jag har 1 tips om jobb till dig go in på http://www.wermtec.se och sök där jag har jobbat
   åt de nu i 2 veckor och allt er bra men du måste blir bered på den största utmaning att ner du får jobb kommer du till Norska arbetsplatsen
   so ska du våra bered att lega som kallas SAIT TEST
   kanske finns inte hus alla men du ska våra bered
   de kolar om man verkligen kan svetsa ner jag vår i
   Haugesund so jag och en till gjorde Sait test gick mycket bra men tidigare vår 10st som inte klarade test har ni mer frågor so maila mig om jag har tid sårar jag gärna och över belastar lite felande lenkeln NIKLAS Hade bra alla och lycka till med sökande jobb.Mvh.Sebastian

 65. Hej Sebastian,

  Kul att höra att du har fått svetsjobb! Jag kanske skulle ha nämnt att man som svetsare många gånger måste avlägga ett Sitetest. Sitetestet är ett svetsprov som varven har för att testa om man har det som krävs för att jobba som svetsare. Oftast är det inte några extrema prov och man har gott om tid. Har man inte svetsat på ett tag så kan det naturligtvis vara lite ovant och nervöst att bli satt på test det första man gör. När jag jobbade så hade de tre stora varven, Aker Stord, UMOE Haugesund och Kvaerner Stavanger, samarbete och hade man lagt prov för ett behövde man inte lägga nytt inom ett eller två år, hade man jobbat behöver man inte heller avlägga prov vanligtvis.
  Även vissa andra arbetskategorier kan behöva avlägga sitetest så som ”pipefitters” kan behöva visa att de vet hur man tolkar ISO-ritningar genom att böja en ståltråd enligt ritningen.

  Bosse, hoppas du har fått lite hjälp av mina tidigare svetsjobbsråd samt av det som Sebastian nämnde.

  Mvh
  /Niklas

 66. Bosse Z said

  Ja, sedär…jag kontaktade wermtec nu i veckan, fick svar igår…ska skicka mina licenser till dom så fort det kommit till mig!! Jag får väl hålla tummarna för detta då!!

 67. Sebastian said

  Bra Bosse Z sade jag hoppas att du får jobb hus
  WermTec men du måste ha lite tålamod för att det er en bemanningsföretag och man måste vänta ett tåg.
  Men du kan alltid be hjälp av felande lenkeln
  för att som jag vet så finns mycket jobb i Stavanger på ojlerig onshor och i Bergen finns lite igår kontakta de jag en norsk firma EV-Ofshore som jag känner från tidigare och ska ringa de idag
  vi får se de behöver en svetsare so kanske jag ocker annars so er det bara att titta på Arbetsförmedlingen jobb utomlands och klicka på Norge so hittar man mycket intressanta jobb ?? eller Norska sidor jag från början gick på Google och skrev jobb i Norge svetsare och fick MASSOR av jobb det er bara om man har vilja till att söka jobb hittar man intressant jobb so lyft på luren och ring fråga det kostar inger.Lycka till till alla sökande Mvh.Sebastian

 68. Matilda said

  Hej! Jag vill åka till Norge för at jobba ihop pengar för att ha råd att läsa på universitet framöver. Kan du ge tips på vart jag ska vända mig eller länkar där man hittar bra tips på vad man måste göra innan man flyttar (tex om man måste ordna några papper till någon myndighet etc som man aldrig verkar komma undan..)

  Oerhört tacksam för alla svar, gärna via mejl.

  • Hej Matilda,

   Jag har inga bra länkar men jag har varit inne på en svensk sida som Skatteverken i Norge, Sverige och Danmark har skapat för hur det fungerar att arbeta och bo mellan dessa länder.
   Rent allmänt så är det väldigt enkelt att börja jobba i Norge, jag tror inte jag hade med mig någonting första gången jag åkte till Norge och jobbade. Men kolla med försäkringskassan vad som gäller med skydd om du börjar jobba i Norge och se till att ta med ett intyg från Facket med hur mycket upparbetad A-kassa du har ifall du skulle bli arbetslös. Det finns nog fler saker man bör kolla men detta är en start.

   Lycka till med jobbandet!

   /N

 69. Joel Nilsson said

  Hejsan! håller på utbilda mig till svetsare, håller även på att ta licens på pinne och MIG/MAG. Tror ni de skulle finnans några möjligheter att kunna få sommarjobb som svetsare i Norge? Är 18

  MVH
  Joel

  • Hej Joel,

   Sommarjobb är alltid svårt eftersom du bara kommer att jobba någon månad och ofta tar det lite tid att komma in i jobbet. Men om du tror dig ha licenserna klara före sommaren så tycker jag du ska försöka men då mot någon mindre verkstad, de stora varven kommer inte kunna ta emot dig som svetsare. Sedan ska du vara medveten om att varvsindustrin i Norge är på tillbakagång just nu pga av minskad aktivitet som en följd av det förhållandevis låga oljepriset och finanskrisen.

   Lycka till med jobbsökandet!

   /N

 70. Jobbarn said

  Verkar enkelt att få jobb i Norge, attans att det ska vara ett så dyrt land ;o)

  • Tja Jobbarn,

   Jo, det har varit en tid av ganska stor brist på arbetskraft i Norge men som jag har sett/hört börjar den tiden komma mot ett slut. Det fallande oljepriset, den ekonomiska krisen samt att det faktiskt inte hittas så mycket nya stora fält gör att investeringar och aktiviteten minskar snabbt. Tyvärr måste man även säga det att när de stora utbyggningarna försvinner så försvinner även hel del av de små utbyggningarna eftersom det är kritiskt beroende av de stora.

   Och ja, det är dyrt att leva och bo i Norge!

   Lycka till med norgejobbet!

   /N

 71. Elin said

  Hejsan!
  Mitt namn är Elin och jag har varit i stavanger sedan okotber och bor här. Nu ser jag att ditt inlägg är väldigt gammalt och jag kom hit av googlesökning på jobb i stavanger. Jag söker extremt mkt jobb men finner inget och är i desperat behov av lite tips.

  Har du några du vill dela med dig av? Jag kan i princip tänka mig att jobba med vad som helst utom barnehage.
  Hör gärna av dig om du har ngt att dela med dig av 🙂

  MVH
  Elin

 72. David said

  Hej!
  Har hört att man svetsar väldigt mycket med TIG i norge. Jag är en hejare på TIG och tänkte kolla läget där uppe. Har du något hum om hur läget är just nu på den fronten?

  Mvh

 73. Andreas said

  Hejsan. Undrar om det finns någon om vet vart man kan vända sig om man skulle vilja jobba som kock på en oljeplattform??

  mvh

 74. caroline said

  hej jag vet att många har skrivit till dig , men jag och en kompis drar till stavanger i sommar .. jobb spelar ingen roll vad det är för något . men har gått utbildningen elektronik så de vorre ju bra om vi fick en sånt jobb .. men som sagt det spelar ingen roll vi kan slakta får hela sommaren om det vorre så:)vi vill verkligen skapa nya kontakter oh börja en spännande resa i livet

 75. caroline said

  här är min epost carrostar@live.se så kan vi höra närmare vorre inerligt taksam för svar … jag o en kompis drar i juni ner till stavanger . oh söker jobb för fullt . hoppas du kan ge oss en hjälpande vägledning ..

  • Hej Carro,

   Jag skulle verkligen vilja hjälpa er med jobb men tyvärr är det flera år sedan jag jobbade i Stavanger =(

   Men jag tror att ni borde kunna hitta något, Stavanger är Norges oljehuvudstad och har en hel del restauranger och barer som med all säkerhet behöver lite säsongare. Det finns inte så många fiskfabriker i Stavanger eller liknande så jag tror att ni har större lycka inom restauranger. En site som jag brukar rekommendera för jobbsökning i Norge är http://www.kellyservices.no .

   Lycka till med jobbsökandet!

   Mvh
   /Niklas

 76. Hej,

  Snubblade på en annons idag om nya utlysta tjänster inom olja i Norge:

  http://www.akeradvantage.no/?PageGuid=b0bf670896744824a336d17ef815b598&PageClass=AkerAdvantage.WebApp.PublishedPage&MenuItem=d20bd0bc-d3d6-4967-b6c1-380a0eb81588

  Det är Aker Advantage som söker ingenjörer mm. till många olika områden.

  /N

 77. Marko said

  Tjena Niklas! Undrar om du känner till något jobb i Sandnes, för en allsidig kille som är god social kompetens! Svar uppskattas, Marko_strumpan@hotmail.com.Goda hälsningr, Marko!

 78. Frida said

  Hej!
  Jag och min pojkvan letar febrilt efter jobb i Norge for tillfallet. Vi har precis varit ute och rest i ett halv och ar tillbaka i Sverige under sommaren. I Sverige ar det daligt med jobb sa vi tankte vi kunde prova lyckan i Norge.
  Spelar inte sa stor roll vad vi jobbar med eftersom det bara kommer vara under sommaren anda eller var i Norge (men helst inte alltfor langt norrut).
  Jobba pa en fiskebat vore perfekt eller i princip vad som helst.
  Vi ar uttrakade och kanner att det ar dags att ta tag i tillvaron och borja jobba.

  Tacksam for svar.

  Mvh/ Frida

 79. Bojan Zivkovic said

  Hejsan!

  Ingen som vet om det finns jobb för en licensierad svetsare någonstans i Norge. Är mest intresserad av rotationsjobb då jag har fru och barn här hemma i Sverige. Maila mig gärna på zivkovicbojan@hotmail.com så kan jag maila tillbaka mina licenser osv om det behövs

 80. Bojan Zivkovic said

  Någon som har erfarenhet av rett bemanning???

 81. Sabina said

  Hejsan. Vi är 3 st som har våran husvagn i Björkelangen och jobbar för ett bemanningsföretag. Nästa månad skulle vi vilja åka till Stavanger och jobba. Vi vill jobba inom lager/terminaler, fiskrensning, eller kanske restaurang och dagis. Skulle du kunna hjälpa mig med lite namn på företag man kan ringa till eller så. Det skulle vara jätte snällt.. Helst så fort som möjligt, vi åker tillbaka på tisdag morgon 29/6-10 och har inget internet där uppe.
  M.v.h Sabina

 82. Bojan said

  Hejsan!

  Är det någon med erfarenhet från Proffman, maila mig omgående på zivkovicbojan@hotmail.com

 83. Sara said

  Hejsan!

  Jag är jätte intresserad av att få ett jobb i norge!
  Hällst skulle jag vilja jobba offshore. Till att börja med kanske med catering och utbilda mig vidare som svetsare eller något annat kul undertiden.

  Skulle vara hämst tacksam för hjälp med kontacter
  Har letat lite på offshore men inte hittat något

  • Hej Sara,

   Som jag tolkar dig så har du idag ingen utbildning eller yrkeserfarenhet som det finns behov för offshore? Om det stämmer så är mitt råd att du försöker söka något jobb på ett företag som har både offshore och på land och helst bör de ligga på Vestlandet, Bergen, Stavanger eller Haugesund.

   Att utbilda sig till svetsare kan nog vara en bra väg för att få jobb offshore men tyvärr är det inget som man lär sig snabbt, yrkessvetsutbildningar för att kunna jobba offshore tar säkert minst 2-år. Kanske kan du få till en bra svets snabbare än så men som svetsare ska du ha mycket mer kunskap än att bara lägga en bra svets.

   Om du tittar i mina svar ovan så hittar du flera kontakter och hemsidor där du kan hitta eventuella utlysta tjänster inom offshore och på land.

   Lycka till ditt jobbsökande!

   /N

 84. Jonatan said

  Tjena mannen!

  Jag har som avsikt att åka till Norge i januari och jobba på lager i 6mån, vill försöka lägga undan så mycket pengar som möjligt och söker mig därför ett flerskiftsjobb.. Jag ställer mig frågan, vilka jobbsajter skall jag använda mig av? Är det NAV, eller bemmanningsföretagen? Har du något anna tips?

  • Hej Jonatan,

   Jag tror att möjligheterna i Norge är väldigt goda just nu för att hitta jobb och även skiftjobb eftersom det i Norge för tillfället inte märks något av lågkonjunktur eller finanskris.
   Jag vet inte vad du tänker dig för typ av jobb utöver lager, lagerjobb kan nog vara svårt att hitta i skiftform, och vilken stad du tänker att du ska jobba i? Men några allmänna kan jag ge och de är att Oslo är nog en bra stad för jobb inom serviceyrken men kanske inte så mycket skiftarbeten. Bergen, Stavanger och Haugesund är stora oljestäder där det är vanligt med skiftarbete men tyvärr också mest jobb där det krävs någon form av yrkeserfarenhet, naturligtvis kan det finnas lagerjobb eller servicejobb här också men erfarenheten av svenskar är mycket mindre än i Oslo.

   Angående sidor för jobbsök så finns det några jag brukar rekomendera men det var länge sedan jag själv sökte jobb via dessa så hur bra det verkligen är idag kan jag inte svara på men de kan vara värda att prova:

   http://www.kellyservices.no/

   http://www.wermtec.se

   http://www.infoteket.se/utland/arbete/lediga_jobb/lander/norge/

   http://www.nidabproduktion.se/

   http://www.laboremus-as.no
   http://www.grensetjansten.no
   http://www.RegionStavanger.com
   http://www.visitnorway.se

   Hoppas du hittar jobb och att du lyckas spara ihop lite pengar också!

   /N

   • jens said

    hej nik,
    som jag ha skrivit tidigare plugga jag oxå mariningenjör med inriktning motorteknik och service.
    jag ha nu följande problem: jag kan inte hitta non praktikplats här i gbg. ha du en tip vem jag kan skriver då?

 85. Hej Jens,

  Detta är inte mitt område alls men fundera på vilka företag eller typ av företag du vill jobba för. Ring sedan upp dessa företag och hör om de inte har en praktikplats till dig inom det område du vill arbeta.
  Jag hoppas att du hittar några kul företag samt att något av dem även kan ge dig en praktikplats.

  /N

 86. Robert storhed said

  Hej är en erfaren svetsare / Byggsmed
  Med egen firma .
  Skulle vilja jobba i Norge
  Svetsar alla typer av svetsning
  Har du några tips eller kontakter
  Jag kan komma i kontakt med
  Mvh Robban
  RS Svets & Montage
  07013413

  • Hej Robban,
   Tyvärr har jag inga vidare kontakter längre, jag slutade jobba inom svetsning 1999. De stora varven i Norge är Aker Stord, Aibel och Rosenberg Verft. Dessa tror jag tyvärr inte tar in en och en om du inte är ute efter ett fast jobb. Det finns en svensk firma som hyr ut folk till Norge inom olika verksamheter, testa att börja jobba via dem och sedan när du fått in känslan och koll på branschen gå direkt själv.

   http://www.nidabproduktion.se/

   Mvh
   /N

 87. Richard said

  Hej, jag tänkte åka till Norge snart, men har för lite info om hur man ska gå tillväga.
  Bo i husvagn för att dra ner på kostnader, är en tanke?
  Då är frågan hur man kan göra med el, finns möjlighet till att hyra plats till lämpliga priser?
  Bo nära Sverige för shopping?
  För att lättare ta sig hem om tillfälle ges osv?

  Att jobba med något under ett år som underlättar när man söker jobb på en oljerigg, jag tycker nämligen det skulle vara häftigt att ha det som erfarenhet i bagaget.
  Om oljerigg nu skulle vara en överdrift, då jag inte har någon jättekoll, är jag egentligen intresserad av vad som helst som kan tänkas ge lite mer än vad Sverige har att erbjuda.

  Jag har har haft en hel del yrken, så jag har erfarenhet, dock inte mycket i ett och samma yrke, förutom service – handels förstås. Men annars har jag prövat en hel del genom de år jag jobbat.
  Jag söker möjligheter och den som inte frågar får fortsätta vara dum 🙂 Så jag frågar.

  Tips&trix please!

  MVH Richard

  • Tja Richard!

   Först helt rätt, den som inte frågar får fortsätta vara dum!

   Såhär, husvagn kan nog vara bra och jag tror att det finns campingar lite här och där där det säkert går att bo bra. Jag vet att det tex i Stavanger kan vara väldigt svårt att få tag i en bostad till rimligt pris pga stor aktivitet och en stressad bostadsmarknad. Runt Oslo har jag svårt att säga om det finns någon bra camping inom rimligt avstånd till centrum, naturligtvis beroende på vart du ska jobba. Bo nära Sverige, njae… Det skulle vara om du jobbar i Oslo men jag tror det gör lite skillnad och att det är bättre att ha nära till jobb och nöjen.

   Angående jobb på oljerigg så, titta också lite bland mina tidigare svar kring vilken typ av jobb som finns offshore, är det svårt att ge några enkla råd om vad du ska satsa på. Jag har själv jobbat offshore inte på oljerigg men på dykfartyg och produktionsplattformar men de yrkeskunskaper som är mest eftertraktade är svetsare och processtekniker samt just nu ingenjörer men kanske då mer till arbete på kontor med möjlighet för turer offshore…

   Som jag tolkar dig så är du varken svetsare eller processingenjör så då kan det vara lite svårare, naturligtvis inte omöjligt =)

   Så lite tips&trix:
   Sök på nätet kring företag som bedriver supporttjänster till oljebolagen, inte sikta in dig direkt på oljebolagen då de söker folk med mycket erfarenhet och utbildning, även de bolag som jobbar mot landanläggningar för mottag av olja och gas (det finns flera STORA landanläggningar längs med hela Norge ända från Hammerfest till södra Norge…
   Kontakta flera av företagen innan du åker från Sverige för att om möjligt skapa dig en uppfattning om vilka möjligheter de har, att ”hänga” i Norge utan jobb blir snabbt dyrt. Om du får positiva signaler från flera företag i samma område så kan det vara bra att åka dit men dra inte för tidigt för tyvärr är det inte så många ställen där det bara går att gå in och prata mm.

   Mina råd ovan gäller mycket för oljeindustrin som jag själv jobbat inom och om du istället vill komma iväg kan säkert Oslo och servicejobb vara aningens enklare men där kan jag tyärr inte ge så många råd.
   En sak till, många tror att man enkelt kan åka till Norge och rensa fisk. Jag har jobbat ett gäng år i Norge på olika företag och platser och har aldrig riktigt förstått vart dessa renserifabriker finns, så tro inte att detta är en back-up kanske finns det längre norrut men jag tror de har billigare arbetare än förhållandevis dyra svenskar…

   Blabla bla….

   Lycka till med jobbsökandet och dina ambitioner om ett äventyr!

   Mvh
   /N

   • Richard said

    Jaha, där ser man, gränserna sätter man alltså själv, som i övriga livet 🙂 Tack för din tid. Skit schyst, verkligen!

    En liten fråga till, om det går för sig?

    Jag gick nämligen ellinjen, men har inte jobbat/praktiserat med det mer än direkt efter gymnasiet under ett halvår/år ungefär, hade heller inte fullständiga betyg när jag gick ut gymnasiet. Vilket jag aldrig nämnde. Tyckte yrket var kul, men drog åt andra håll då.

    Just där jag bor nu finns dessvärre inga möjligheter inom jobb på något sätt.
    Så eftersom jag behöver flytta på mig för att få lite mer som jag vill, så kan man ju lika gärna ta ett annat land.
    Norska är ju inte allt för svårt att förstå heller 🙂 Och ligger inte allt för långt bort heller.

    Såg även att elektriker av någon form även jobbar på dessa riggar, kan ha fel dock?
    Om du har någon info om El-världen i Norge och vad som krävs för att få lärling/jobb inom det vore jag nästintill överväldigad 😛

    Tack igen /Richard

   • Tja igen,

    Ok, du hade alltså en hantverksutbildning i bagaget! Det är ju en väldigt bra början och ja, det borde finnas möjligheter till lärlingsplatser inom det området. Att du inte har fullständiga betyg har jag svårt att bedöma effekten av eftersom om det är Svenska du inte har betyg i så gör det kanske inte norrmännen så mycket men är det ellära eller motsvarande så kan det ju vara lite svårare.
    Norska är inte svårt att förstå, tar någon vecka kanske sedan har du lärt förstå det mesta.

    Ja, det finns flera elektriker offshore både på fasta plattformar, flytande riggar och på båtar så det borde absolut kunna gå att komma ut den vägen. Tyvärr är detta inte mitt område alls men kan tänka mig några vägar:

    Företag som bygger plattformar eller delar av plattformar
    – Accommondation som tex Leirvik Sveis)
    – Aibel, byggare av plattformar
    – ROV operatörer eftersom allt i en ROV är elektriskt, tex DeepOcean
    – Testa även http://www.Statoil.com för de kan eventuellt ha lärlingsplatser utannonserade.
    – Och som jag nämnde tidigare på landanläggningar behövs många elektriker, kanske finns följande företag Aker Electro eller Aker Solutions.

    Lycka till!

    Mvh
    /N

 88. Hampus said

  Hallå
  Jag är väldigt intresserad av att bli industri rep klättrare, vet du någon firma i norge som håller på med det både onshore och offshore
  tacksam för svar

  • Tja Hampus,

   Ja, det tror jag. Det du pratar om heter Rope Access på engelska och jag vet att ett företag som heter Linjebygg som håller på med just rope access offshore, se lbo.no.
   Lycka till!

   /N

 89. Therese said

  Hej, mitt namn är Therese och jag är 18 år. Nu till sommaren avslutar jag min gymnasieutbildning inom handel och administration. Efter studenten är jag sugen på att åka till oslo och arbeta. Det jag är mest intresserad av är att skala banan, lager arbete och eller butik/café.

  Det jag undrar är om du vet några bra företag som brukar ta imot svenskar inom dessa yrken sedan undrar jag också om du vet vilken hemsida skala banan har? Min sista fråga är: vet du några bra och billiga boende föreningar i oslo?

 90. Davjo said

  Hej! Jag arbetar som licensesvetsare och är kunnig inom främst rostfritt. Innehar licenser för 136, 111 och 141. Jag söker rotationsarbete. Helst inom industri som är i kontakt med offshore. Så man kanske efter hårt arbete kan komma ut någon gång offshore. Har du möjlighet att hjälpa en hungrig duktig svetsare?

  • Hej,
   Ja, med de licenserna i bagaget borde det inte vara omöjligt att hitta något!
   Jag jobbar nu inte själv i Norge sedan 5 år och det är över 10 år sedan jag själv jobbade som svetsare, den gånge med precis de licenser du har.
   Jag vet att tex. Aibel söker helt tokigt mycket folk även om jag tror att mestaparten är ingenjör men troligtvis även lite annat, just Aibel har även stora underhållskontrakt ute offshore vilket är bra om du vill ut offshore. Kvaerner (Aker) Stord är ett stort varv som jag också jobbat för som kanske även de söker personal.

   Sedan när jag läser olika hemsidor om offshore i norge så skrivs det mycket om det nya områdena i norr och att det saknas folk, här har jag inga direkta företag men Snövit är ju det stora fältet där uppe och på landanläggningen krävs det absolut folk…

   Bra sidor om vad som händer inom oljeindustrin:
   http://www.offshore.no
   http://www.oilinfo.no
   http://www.cribsnorge.se

   Lycka till!

   /N

 91. martin said

  hej har gått bygg och anläggning och letar jobb som snickare och undrar om du vet några bra ställen i norge.

  • Niklas Lenkel said

   Tja, Tyvrr kan jag inte ge ngra bra rd fr byggsvngen. Det ska finnas en hel webbsidor med rd och tips speciellt svenskar som vill jobba i norge.

   Lycka till /N

 92. tossi said

  Hej finns det svets jobb i stavanger som du kan rekommendera eller bara nåt fabriks jobb ???

  • Niklas Lenkel said

   Tja,

   Nu r det lnge sedan jag jobbade i norge men jag skulle nog rda dig att inte ska svetsjobb just i stavanger. Orsaken r att det r tokdyrt att bo dr! Det finns ett varv, Rosenberg varv, som bygger plattformar mm som nog skulle kunna vara bra om du nu vill jobba dr.

   Lycka till! /Niklas

 93. khaled said

  Hej!
  Jag undrar vart i Oslo man kan söka för att få service jobb inom restauranger och caféer?? Vilka sidor rekommenderas på nätet för att söka för sådana service jobb på sommaren i Olso??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: