Hydreliox

december 5, 2006

Mmmm! Smaka på det! Visst låter det ballt! Själv har jag bara smakat heliox men det låter inte alls lika coolt som hydreliox.  Nu tror jag inte att det är så många, här snackar vi en handfull personer, som har smakat det på riktigt eftersom det inte är lika vanligt som heliox som för visso inte heller är så många som provat ordentligt.

Vad snackar han om?! Jo det är naturligtvis gasblandningar för dykning. Heliox är helium och oxygen blandning men hydreliox är hydrogen, helium och oxygen. Sedan finns även hydrox som då är hydrogen och oxygen. Hydreliox och hydrox används som andningsgas på dyk från 70 meter till 701 meter, ja det är världsrekordet för hur djupt en människa har dykt! Helt villt! På detta djup räcker det inte med heliox, eller för den delen hydreliox utan då måste hydrox användas.

Dyket, som var ett torrdyk, gjordes av COMEX vid deras testanläggning i Marseilles i södra Frankrike 1992. För våtdykning tror jag rekordet ligger på 534 meter och även detta gjordes av COMEX, året var 1988.

6.gif

Sjukt jag vet!

Annonser

12 svar to “Hydreliox”

 1. Johan said

  Eh…för oss som inte är mättnadsdykare, vad är ett torrdyk? Är det när man bara sitter i kammaren på land och ökar trycket? Får mig att tänka på torrsim…

 2. Japp! Du kan ju det här!

  Skillnaden är inte så stor mellan torrsim och riktig dykning, man skulle typ kunna kalla det vått om personen gick ned i ett badkar. Det stora problemet tror jag är all specialutrustning som krävs vid provdyk och om man ska ner i vattnet till detta djup så måste man ha stor båt under hela dyktiden och dekompressionen vilket för djupdyket var flera veckor. Samt för hydrogendykning har du även en väldigt stor explosionsrisk och gasen läcker nästan genom stål.

  Mycket krångel och lite extra information 🙂

 3. Johan said

  ”Skillnaden är inte så stor mellan torrsim och riktig dykning”. Säker?

 4. K said

  Hydrox låter helt galet, andas knallgas!
  Men vad är grejen med hydrogen och oxygen egentligen? Har du drabbats av språkförbistring eller?

 5. K said

  “Skillnaden är inte så stor mellan torrsim och riktig dykning”
  Av tidigare inlägg får man ju intrycket att skillnaden mellan dykning och rymdpromenader inte heller är så stor. Med andra ord, skillnaden är inte så stor mellan torrsim och rymdpromenader.

 6. Johan said

  Det är alltså nästan så att N hann före Christer vad gäller rymdpromenader…eller?

 7. Här är man borta ett par minuter och då dansar råttorna på bordet!

  Tryck som tryck, mycket eller lite same, same but different 😉

  Varför knallgas? Ja varför inte! Från början handlade det mest om pris och tillgång på helium. Amerikanarna var störste ”tillverkare” och hade handelsstopp på att sälja gas, samma orsak till varför Hindenburg var fylld med vätgas och inte helium. En annan orsak till att man använder det på större djup är dess goda, eller ska man säga dålig bindningskapacitet till vävnad, egenskaper att snabbt lämna människokroppen när trycket minskar. Att man kan använda knallgas utan att det smäller är att det är en för tjock blandning på stora djup, rätt blandning knallgas ligger kanske mellan 4 – 99,99999 % syre för att det ska kunna smälla. Vid dykning på djup större än 100 meter är syrehalten under 4 %.

  Nästan…

  Ja vad då? Vad är skillnaden att gå på Mount Everest top, om någon lyft dig dit upp, och du andas ren syrgas, och att promenera på Nord eller Sydpolen? Det är säkert någon skillnad men inte något stort, bara lite skillnad i tryck! Men trångsyntheten börjar tidigt 😉

  Nudge nudge wink wink!

 8. K said

  ”Det är säkert någon skillnad men inte någon existentiell skillnad”
  Wow, någon börjar flumma ur! Vad hände i Trodheim egentligen? Så vadå, egentligen är det ingen skillnad på mig som sitter framför en dator i stockholm och en solpanel på ISS, vi är alla del av samma universella massa. Det är typ evigheten, eller?
  Var det syrgas eller syra i de där tankarna? 😉

 9. Var fick du all luft ifrån plötsligt då?!

  Syra? Vem tänker på vad? Vem trodde ”Trodheim” skulle skapa så flummiga tankar?

 10. Helena said

  Vad harliga ni ar! 😉
  N: Vi kanske har varit for bra larare?

  Idag har det forresten hant; duschen var varm pa riktigt! Det ni!!! Jag ar fortfarande lycklig.

 11. Ja det är en svår balansgång! Och vi kan ju inte hjälpa att vi är så förbaskat bra när vi gör något.

  Det känns lite som att jag någon gång just bett om detta….. varför?!

  Det låter härligt med en varm dusch! Sånt kan hålla i länge 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: