Rymdarbete

december 12, 2006

Christer jobbar på ISS live via NASA-TV. Helt sjukt att man får titta via deras hjälmkameror precis vad de gör hela tiden! Hur coolt som helst. All diskussion mellan astronauterna och kontrollrum och allt går live ut. Det är ju lite extra tungt för Christer som var orolig i förväg för att tappa något verktyg och om han gör det kan hela världen potentiellt se det 😉 Måste lägga lite extra press på att göra ett bra jobb. Och NASA har gjort det bra med alla robotarmar och fasta kameror så att man kan se allt de gör från flera olika vinklar och avstånd, helt villt! Det enda är att man kan ju inte sitta och titta på hur P5 modulen blir installerad. Det verkar var några extra röster ibland som jabbar med Christer om vad ha sa och inte sa, märkligt. Men det verkar som högste Supervisorn går på vad astronauten säger och inte vad person nr5 säger. Det måste bara vara väldigt jobbigt om något går sönder på grund av felmontering eller klumpighet av astronauterna, eftersom allt finns på bild och värderas av hur många som helst. Verkar vara lite snurrigt med hur många som är med och diskuterar av vad som ska göras, två på jorden, två astronauter och minst två inne från ISS som kör robotarmen tror jag. Det ser dock precis ut som om det vore dykare som jobbade med undantag för hur klart vattnet skulle vara, annars är det spot on med verktyg i snören och man måste spänna fast sig här och där för att kunna jobba med båda armarna. Och diskussionen på radion är lite mer förvirrande här än när man dyker då det endast är tre som kan prata samtidigt och inte som här där 10 personer verkar kunna prata på samma linje samtidigt. Kan inte se hur slutet blev men om något gått åt h…e så lär väl det synas i tidningarna imorgon 🙂 Nästa chans att se Christer in action är på torsdag 21:12 då rymdpromenad två görs!

cfrymdetta445.jpg

Resultatet slutade med lyckad installation, försök till att skruva i fel skruvar på fel plats och slutligen ett förlorat verktyg. Som god Supervisor så gjorde han gjorde han ingen stor sak av felval av skruv eller det förlorade verktyget. Det omvända vid felval eller förlorade verktyg gör ju ingen gladare, möjligtvis ger det möjlighet till Supervisorn att få utlopp för sin frustration över något helt annat 🙂 Det är inte som att jag på något vis är bitter över hur överordnade kan bete sig utan jag bara gissar.

Annonser

2 svar to “Rymdarbete”

  1. Johan said

    Gör helst texten lite mindre, man får inte riktigt ont i ögonen av att läsa den här… 😉

  2. Det är faktiskt så att det är automatiskt så att textstorleken minskar på de gamla inläggen när det kommer ett nytt, men jag ska försöka att göra det lite större 🙂 Så att även de med dålig syn kan läsa 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: