Mitt svar på en dykfråga

mars 14, 2007

FRÅGAN:

Nu har jag äntligen tagit sportdykarcert. Och när jag ändå höll på så
tog jag Nitrox-cert också. Och jag förstår varför man vill ha bort
kväve, men jag är inte säker på varför man ersätter det med syre.
Varför inte ta helium i stället? För dyrt? Läcker det ut? Eller något
annat?

SVARET, eller bladder i alla fall: 

Varför man använder extra syre istället för helium?
Helium är en väldigt bra ersättare för kväve men som du säger så är den även ganska dyr. Men det som är den stora skillnaden mellan helium och syre, utöver alla de självklara, är att när du andas rent syre så löses inte syret i vävnad utan du skulle kunna gå till ytan utan någon dekompression, oavsett hur lång tid du varit på botten. Detta är orsaken till att attackdykare använder system där de andas rent syre, deras system är även ett slutet ”re-breathersystem” där inga bubblor släpps ut.

Tillbaka till varför man använder extra syre istället för helium. Det du gör när du dyker med nitrox är just att du minskar upptagandet av kväve och därmed minskar dekompressionstiden. Det du också gör när du ökar syrehalten i luften är att du också minskar maxdjupet du får/kan dyka till. Orsaken till minskningen i djup beror på syrets skadliga effekter på lungorna när partialtrycket överstiger 1 (se utförligare fakta längre ner på detta värde), alltså när du andas rent syre på ytan så är partialtrycket, ppO2, lika med 1. Om du sedan går ner till 10 meters djup med rent syre får du ett ppO2 på 2, detta är ett värde som kommer att ganska snabbt förstöra dina lungor p.g.a. att, ja detta kan jag faktiskt inte riktigt förklara eftersom det inte är helt bevisat vad som verkligen händer i lungorna 🙂

Detta med ppO2 är också förklaringen till varför attackdykare inte dyker djupare än typ 8 meter, inte helt säker på detta men jag vet att de inte kan dyka djupt i alla fall.

Nackdelar med Nitrox jämfört med luft

Kritiker till nitroxdykning säger att denna typen av dykning är att ta extra risker eftersom att du är under behandling redan från det att du börjar dyka, behandling vid dykåkommor är ju oftast med hjälp av syreberikad luft. Och det andra är att du faktiskt på större djup misshandlar dina lungor med det högre ppO2 värdet vilket är sant om du dyker till djupgränsen för den aktuella nitroxblandningen.

Tillbaka igen till varför inte helium och jo, det går att lägga till helium också men jag tror att vinsten i tid på djup grundare än 45 meter är liten och att det skulle kosta ganska mycket pengar. Helium används ju i trimix-blandningar för djupare dyk där man vill få kortare dekompression med hjälp av helium och där en ökning av syreinnehållet inte är möjligt.

Så en summering kan vara på sin plats
Syre – BRA: Billigt, ökar dyktiden, minskar dekompressionstiden och lätt att blanda själv (tror jag).

Syre – DÅLIGT: Vid högt ppO2 (vilket fås vid högt tryck eller/och hög % O2) skadar lungorna, minskar största dykdjupet och speciell utrustning måste användas p.g.a. känsligheten med hög O2 % för brand och liknande.

Helium – BRA: Minskar dekompressionstiden vid djupa dyk, är brandsäkert och är lätt att andas även vid höga tryck (kväve skulle vid dyk på djup större än 150 meter kännas som att andas vatten, en tung känsla i alla fall).

Helium – DÅLIGT: Kostar mycket, måste blandas väl eftersom det annars fungerar som en kvävgas och har en avkylande effekt (inte något problem för sportdykare tror jag).

Då jag tror att jag har tömt ut det mesta jag vet om ämnet om kanske ej i en perfekt ordning men…. om det är något som är oklart så ……….

Max ppO2
Enligt en källa är maximalt rekommenderat ppO2 1.4 bar och ett andra nödmax ska vara ett ppO2 på 1.6 bar. Om man överstiger dessa värden riskerar man dykarens hälsa allvarligt och risken syrgasförgiftning är stor, vilket kan leda till döden.

Kan läckage vara ett problem?
Jag missade visst din fråga om läckage, det skulle säkert kunna vara ett problem med slangarna mellan flaskan och munstycket men det är inte ett av huvudskälen tror jag.

Hydrox, ett sidospår från frågan 🙂
Om det hade varit vätgasdykning så skulle nog läckage varit ett problem, det finns en svensk pionjär inom hydrox-dykning (hydrogen + oxygen = hydrox) han dog dock tyvärr vid ett dyk till cirka 100 meter p.g.a. av dålig kommunikation upp till ytapersonalen.

Pionjären var svensken Arne Zetterström som gjorde experimentet på mitten av 1900-talet, men arbetet avbröts när Zetterström omkom i en dykolycka. Gasblandning av vätgas (H2) och syrgas (O2) i valfri mix. Vid låga blandningar blir gasen så kallad ”knallgas” med mycket stor explosionsrisk varför den inte har rönt stor framgång inom dykningen. Även om det för dykning främst är intressant med en gasmix som har en så hög andel väte att gasen inte är lättantändlig, så gör riskerna med läckage där gasen kan spädas ut med vanligt luft riskerna stora.

Slut på svaret och ha en trevlig torsdag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: