Har startat måndagen den 18 september 2006. Examensarbetet ska handla om laster och lasteffekter på undervattensstrukturer. Min handledare på Statoil heter BB och är ”fagleder struktur/manifold”.

Innehållet i den ser ut att gå åt hållet ”Drilling Loads on Subsea Structures”. Det betyder att jag ska uppdatera en befintlig rapport som gjordes 1997 och saknar flera kritiska effekter från borraktiviteter, samt att utvecklingen har gått framåt. Så det första jag ska göra är att samla fakta om dagens och morgondagens teknologi.

Något av det första jag måste göra är att lära mig mer om hur borraktiviteter går till. Statoil har en internkurs om borrning som heter ”Innføring I boreteknologi” vilken skulle gå i november men det är lite sent om jag nu ska börja förstå hur det fungerar. Därför har jag nu övertalat kursansvarig att ge mig kursmaterialet så att jag ”kan lära mig det tills på fredag” 😉

Som en del i det förberedande arbetet har ett dokument från Atkins, ett företag som gör beräkningar på brunnar och bottenförhållanden, dykt upp som behandlar en ny brunn utanför ”Faroe Islands”. Orsaken till att denna ingår i mitt exjobb är det kommit kommentarer om förvirring i tolkning mellan olika standarder i rapporten. Vad jag ska göra är att sätt mig in i rapporten och försöka förstå kommentarerna och se till att jag i mitt arbete förklarar tydligt vilken definition jag använder. 

Jag håller nu på med faktainsamling till de olika parametrarna som kan påverka strukturerna nere på botten. Det första som jag försöker hitta fakta om nu är de olika riggarna som man utför borrning ifrån, har kontaktat en expert på Statoil och väntar nu respons från honom.

För allt som görs av Statoil finns det en BestPractice-manual som beskriver hur Statoil ska göra det. Det enda är att det finns oändligt många manualer som knyter in i varandra. Så det jag nu försöker är att titta även i dessa för att se till att allt blir gjort enligt BestPractice och alla olika standarder. Detta är inte alltid helt lätt hela tiden eftersom de många gånger definierar saker på olika sätt.

Två veckor har passerat och arbetet idag har varit ganska lite produktivt. Men man måste få ha långsamma dagar också. Det verkar som att jag ska göra lite Fem-analysarbete i alla fall. Det som bör undersökas ær hur stigarröret beter sig i olika vädersituationer och då från olika riggar. Jag gjorde en ansats på ett program med hjälp av Matlab men jag tror att, efter diskussion med min handledare, det är lättare att få accept för ett resultat om det är gjort i ett erkänt program jämfört med ett som jag har gjort helt från scratch. Jag har just nu en fråga ute på vilket program som används inom industrin och inom Statoil. Jag har ju erfarenhet av Orcaflex och jag tror att det skulle kunna fungera bra för denna typ av analyser.

Nya svängar om ex-jobbet, nu har något fallit bort och något annat tillkommit. Just nu ser det ut som att jag ska göra en studie av gamla rapporter för Workover Risern och inte någon egen FEM-analys. Orsaken är att risken för att om jag gör en egen generell version av WOR ås blir den för generell och inte på något sätt användbar. För Marine Risern ska jag endast titta på den koppling som sitter i toppen och i botten eftersom denna koppling fångar upp böj- och vridmoment från MR. Den sista delen jag ska titta på är landningen av BOPen på Well headen. Här måste jag försöka få klarhet i hur mycket den väger idag men även vad som kan påverka vikten i framtiden. Här råder även lite oklarheter om hur kopplingen mellan Conductorn och Templaten ser ut. Vissa får det att låta som att den är fast medan andra säger att den kan glida upp och ned. Detta påverkar nämligen effekten av landningen i allra högsta grad.

Efter den misslyckade studien av gamla rapporter kommer nog ex-jobbet att mindre handla om siffror och mer om vad som ska värderas. Tanken kommer nog att bli att göra en komihåglista över vad som man måste ha värderat när man designar en ny undervattensstruktur. Det kan vara bra eftersom siffror och maxvärden lätt blir dåliga om det ska täcka många olika fall. Det går lite trögt i början, man skickar massor med mail och frågar om ditt och datt och inga svar kommer, sen när det väl börjar rulla in så bara rullar det på. Det kanske även beror lite på att när man frågar i början så är frågan sååå bred att ingen kan enkelt ge ett vettigt svar, lite som i en ny kurs där man inte riktigt vet vad man ska fråga om.

Ingen uppdatering här på ett bra tag! Sedan sist har jag bland annat haft ett möte med min examinator i Sverige och fått hans önskemål och kommentarer. I mångt och mycket är han nöjd med lite mindre justeringar, han tyckte även att den redan i utkast var för lång? Den är bara ~50 sidor och då är allt inräknat? Men jag ska försöka öka marginalerna och sidhöjd mm så kanske det blir färre sidor.

Som arbetet ser ut just nu är 70 % bakgrundsinformation om strukturer, borrning och dess olika delar och lite betänkligheter, analysarbete, just på grund av att det är till en ISO-standard och inte ett enskilt projekt. Det är i och för sig en komplicerad process att utföra borrning men jag hade velat ha lite mer matematiskt analys och inte bara ordanalys. Men jag kan ju inte hitta på saker att göra bara för att göra något. De måste ju finnas en anledning till att man gör det, det är även svårt att få en utmaning om man gör något bara för att göra det.

Ex-jobbet färdigt och godkänt den 26 januari 2007. Mitt examensbevis påskrivet av rektor den 8 februari!

Annonser

6 svar to “Examensarbete”

 1. Staffan said

  Hej Niklas,

  Läste om ditt exjobb i Stavanger. Jag tyckter det verkar som det varit intressant.

  Har du några tips för att skaffa ett exjobb i stavanger? Hemsidor eller kontaktpresoner? Jag är tacksam för alla tips!

  //Staffan

 2. Vad har du läst? Eller vilken inriktning vill du ha på exjobbet? Om det är inom olja/offshore/dykning så kan jag säkert ge några företag men det är alltid svårt för företagen att bara ge ut ex-jobb. Om du kan ge förslag eller tydligt område kan jag säkert peka lite i någon riktning!

  /N

 3. Nicklas said

  Hejsan

  Vet inte om denna sida är aktiv längre men läste en hel del och du verkar kunna ge ganska bra svar..

  Vi är 2 eller 3 (beror på om det finns jobb) som precis är klara med värnplikten och vi vill ha snabba pengar..

  Vi kan göra nästan vad som helst, vi har hört allt dåligt om fiskrensning men är ändå sugna på det, vi vet att det är ett ”helvete” men måste få in lite snabba pengar innan vi ska resa vidare till asien och runt.

  Tänkte bara kolla hur det enkalste sättet att gå tillväga är.. spelar ingenroll vart i norge osv vi har ingen vidare utbildning och inga krav och vi har lärt oss kämpa i lumpen 😛
  Vet inte om du har tid att svara men tack på förhand / Nicklas

 4. Sami said

  tjenare Niklas skulle du kunna ge lite tips på några företag inom svetsning i Stavanger. Som är öppna att ta emot sommarjobbare etc.

 5. Tja Sami,

  Det är alltid svårt att fixa sommarjobb eftersom du ska jobba så
  begränsad tid men några företag som kanske kan ha behov av
  svetskunnigt folk under sommaren är:

  Randaberg Sveis
  Hermes Mekaniske
  Rosenberg Verft
  usp-contracting

  Lycka till!

  /N

 6. Tja Nicklas,

  Jag jobbar inte längre i Norge och kan tyvärr inte hjälpa till att fixa arbete längre.

  Några svar kan jag i alla fall ge:
  Angående vart man enklast hittar arbeten i Norge tror jag är på Norges
  motsvarighet till arbetsförmedling som ni hittar på:
  http://www.nav.no/

  Det andra sättet som jag tror är bra är att söka jobb hos ett
  uthyrningsföretag som i sin tur hyr ut er till olika företag. Mitt
  bästa förslag här på företag är:
  http://www.kellyservices.no

  Lycka till med arbetssökandet!

  /N

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: